JAVNOST U SRBIJI TRAŽI MAKSIMALNU KAZNU ZA UČENIKA KOJI JE PREBIO PROFESORA: Međutim, evo koliko on može da dobije
Foto: Vehbi Koca / Alamy / Profimedia

POSLUŠAJTE

JAVNOST U SRBIJI TRAŽI MAKSIMALNU KAZNU ZA UČENIKA KOJI JE PREBIO PROFESORA: Međutim, evo koliko on može da dobije

Protest prosvetnih radnika u Bačkoj Palanci zbog prebijanja profesora

Objavljeno: 18:35h

Javnost traži najstrožu kaznu za šesnaestogodišnjeg M.B. bivšeg učenika škole u kojoj je napao profesora i kome je na insistiranje Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu određen pritvor.

- Osumnjičenom maloletniku iz Bačke Palanke zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti sudija za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana iz razloga postojanja okolnosti koje ukazuju na to da bi osumnjičeni ostankom na slobodi mogao ometati postupak uticajem na svedoke, zatim zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo za koje je osnovano sumnjiv kao i zbog načina izvršenja i težine posledica krivičnog dela koje je dovelo do uznemiravanja javnosti - izjavila je za "Blic" portparolka Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin.

Nasilnik je stariji maloletnik pa je krivično odgovoran

Kako je "Blic" izveštavao, položaj maloletnih učinioca krivičnih dela regulisan je Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica. Na pitanja koja nisu regulisana ovim Zakonom, primenjuju se odredbe Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku.

Protest prosvetnih radnika u Bačkoj Palanci zbog prebijanja profesora

Ukratko, prema odredbama Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica: Lica starosti do 14 godina života nisu krivično odgovorna, dok maloletnici starosti od 14 do 18 godina jesu i dele se na mlađe (od 14 do 16 godina) i starije (od 16 do 18 godina) maloletnike.

Odredbe Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica primenjuju se, u donekle ograničenom obimu, i na lica koja su krivično delo izvršila kao maloletna, a u vreme suđenja nisu napunila 21 godinu, a pod određenim uslovima, mogu se primeniti i na lica koja su krivično delo izvršila kao punoletna, a u vreme suđenja nisu navršila 21 godinu. Krivični postupak protiv maloletnika se pokreće isključivo na zahtev Višeg javnog tužilaštva, a vodi ga i odluku o odgovornosti i sankciji donosi Viši sud.

Maloletni napadač može da ide i u maloletnički zatvor, ali...

Izvor "Blica" upoznat sa ovim incidentom potvrdio nam je da maloletni napadač može biti osuđen i na maloletnički zatvor ali da to verovatno neće biti slučaj.

- Maloletni napadač je osumnjičen da je počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti po članu 323. stav 4 Krivičnog zakonika koji glasi da će osumnjičeno lice ukoliko su službenom licu nanesene teške telesne povrede biti kažnjeno zatvorom od 3 do 12 godina što neće biti slučaj jer je sada počinilac maloletan - objašnjava izvor "Blica".

Protest prosvetnih radnika u Bačkoj Palanci zbog prebijanja profesora

Dodaje da će na odluku suda sigurno uticati i ishod oporavka povređenog profesora ali da osumnjičenom maloletniku verovatno neće biti izrečena najstroža mera, što je maloletnički zatvor.

- U ovakvim slučajevima mogu se izreći kazne u vidu vaspitnih mera koje podrazumevaju pojačan nadzor roditelja ili organa starateljstva, kao i popularno nazvana kazna društveno koristan rad u nekom javnom preduzeću od 30 do 60 časova. Kazna maloletničkog zatvora koji se nalazi u Valjevu i jedini je te vrste u Srbiji izriče se samo za najteža krivična dela kao što su ubistva a slično je i sa vaspitno popravnim domom u Kruševcu koji je isto tako jedina ustanova te vrste u našoj zemlji i u njoj su takođe počinioci najtežih krivičnih dela. Ne verujem da će u ovom slučaju napada na profesora osumnjičeni dobiti najstrožu kaznu ali će sigurno biti strože kažnjen nego obično zbog velikog uznemirenja javnosti i činjenice da je izvršio napad na službeno lice i naneo mu teške telesne povrede - zaključuje naš sagovornik.

Profesor sa frakturama lica i glave zadržan u bolnici

Podsetimo, S.Z. (65) zadobio je teške telesne povrede i višestruke povrede glava i nalazi se u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

- Primljen je zbog višestrukih teških povreda glave u vidu fraktura kostiju glave i lica i hematoma. Pacijent je nakon kompletne dijagnostike, opservacije i lekarske pomoći primljen na Kliniku za neurohirurgiju radi daljeg konzervativnog lečenja - rečeno je za "Blic" u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ušao u učionicu, počeo da provocira, pa pretukao nastavnika

Nakon incidenta oglasila se i Snežana Ivelja, direktorka škole "9.maj" u kojoj se dogodilo jezivo nasilja, a koja je precizirala da se nemili događaj odigrao u poslepodnevnoj smeni na prvom času kod njenog kolege Zorića kada je zajedno sa učenicima iz odeljenja ušao i bivši učenik te škole M. B. i počeo da provocira nastavnika.

- Nastavnik Zorić ga je zamolio da napusti učionicu jer nije više učenik naše škole. Po izlasku iz učionice M. B. je fizički napao nastavnika. Od povreda koje je zadobio nastavnik je odvezen u Urgentni centar u Novom Sadu gde je i zadržan. O događaju je odmah obavešten MUP kao i Hitna služba Bačke Palanke. Kako smo u stalnom kontaktu sa porodicom našeg kolege imamo saznanja da se on oporavlja - izjavila je direktorka škole Ivelja.

Dodaje da škola postupa po propisanom protokolu i sarađuje sa MUP-om uz napomenu da je ovaj događaj izolovani incident i da bezbednost učenika ničim nije ugrožena.

- Zahvaljujemo se svima na podršci, pre svega deci i roditeljima, medicinskom osoblju, MUP - u, Školskoj upravi i saradnicima koji su bili uz nas. Zbog ovog događaja škola je otkazala proslavu povodom Dana škole koja je trebalo da se održi danas u znak podrške kolegi Slobodanu Zoriću. Održana je vanredna sednica Nastavničkog veća. Posebnu zahvalnost Nastavničko veće je iskazalo školskom policajcu za brzu i profesionalnu reakciju kao i učenicima koji su, kao redovni volonteri Crvenog krsta ukazali prvu pomoć povređenom nastavniku. Kolegi Slobodanu želimo brz oporavak i da se što pre vrati u kolektiv - zaključila je direktorka Ivelja.

Bonus video

01:49

BIVŠI UČENIK OŠ VLADISLAV RIBNIKAR: Jako je važno da svi znamo PRAVU ISTINU

(Espreso/Blic/Zlatko Čonkaš/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.